پروتزپا زیر زانو:
- پروتز زیر زانو جیست
- قطعات پروتز پا
- مراحل ساخت پروتز پا
- قالبگیری پروتز زیر زانو
- تعلیق در پروتز زیر زانو
ساخت پروتز پا در ایران:
پروتز زیر زانو موضوع این مقاله است که ما قصد داریم راجع به آن با شما صحبت کنیم. در این مقاله و سایر مقالاتمان سعی کردیم که با توجه به 8 سال سابقه کار که درزمینهٔ ی پروتز بالای زانو، پروتز زیر زانو و پروتز دست که داشتهایم به تمامی سؤالات تان پاسخ دهیم.
همه چیز درباره پروتز زیر زانو
توضیحات قبل مقاله پروتز پا: از دست دادن قسمتی از زیر زانو از ناگوارترین اتفاقاتی است که میتواند برای فرد رخ دهد. این معضل از رایجترین وقایعی است که شوربختانه در اثر بیماری و یا تصادف و…برای افراد اتفاق میافتد. زمانی که اندام باقیمانده پا هنوز قادر به تحمل وزن زیادی نیست، ایجاد وزن و فشار بیشتر بر روی پای سالم امر عادی محسوب میشود. بهتر است هر چه سریعتر به فکر حفظ سلامت و بهبود عملکرد سایر اندامهایتان باشید و تحمل این وزن و درد را به روشی هوشمندانهتر کم کنید.
اگر گروه ما و یا گروه پزشکیتان تجویز کرد که از پروتز زیر زانو استفاده کنید، اما از این روشها اطلاعاتی نداشتید، بهتر است این مقاله را مطالعه کنید تا در پایان این مقاله با پیداکردن اطلاعات و راه چاره مناسب به مرکز اصلی ارتوپد فنی ما مراجعه کنید.
تمرینات درمانی مقدماتی بعد از جراحی پا:
- تمرینات درمانی مقدماتی بعد از جراحی چیست؟
- همه چیز درباره پروتز زیر زانو
- چرا باید در اولین زمان ممکن پروتز پا را دریافت کنیم؟
- فرایند دریافت پروتز پا زیر زانو در کلینیک ارتز و پروتز
در ابتدا اگر قطع عضوتان از ناحیه زیر زانو اتفاق افتاده، اصلاً احساس تنهایی نکنید این مشکل رایجترین نوع قطع عضو در سراسر دنیاست. هرچند نمیشود پاسخ ثابتی برای این سؤال که “چه زمانی بهترین زمان برای دریافت پروتز پا است” داد؛ اما، به طورکلی بعد از التیام زخمها و بهبود نسبی شرایط استامپ (عضو باقیمانده) بهتر است هرچه زودتر اقدام به دریافت پروتز پا کنید. عواملی مثل علت قطع عضو، شرایط جراحی، برخی شاخصههای فیزیکان فردی و… در این زمینه مؤثر هستند.
با ما در ارتباط باشید تا بتوانیم با کمک همدیگر، بهترین راه را برای حفظ سلامتی و مراقبت از پای آسیبدیدهتان پیدا کنیم
مراحل قبل از دریافت پروتزپا
- انجام مراقبت های لازم بعد از قطع پا
- کنترل ادم (ورم) و بهبود زخم ها از مواردی است که باید حتما مد نظر داشته باشید.
- حفظ شرایط مناسب برای عضلات باقی مانده (یا به عبارتی باقی مانده عضلات) از دیگر موارد کلیدی است که به بهبود سازگاری شما با پروتز پای تان بسیار کمک میکند.
چرا باید در اولین زمان ممکن پروتز پا را دریافت کرد؟
با وجود همه ملاحظات قبل از دریافت پروتز پا زیر زانو، رسیدن به شرایط ایده آل، با خود پروتز محقق میشود. برای مثال هرچقدر با مواردی مثل بانداژ میزان ادم کاهش پیدا کند، بازهم با استفاده از پروتز اندام لاغرتر شده و ادم کاهش مییابد. در مورد ادم، مقایسه محیط مشابه در دو طرف (به شرطی که قطع عضو دوطرفه نباشد) میتواند زمان مناسب برای دریافت پروتز پا را تعیین کند. میزان تفاوت عمدتاً با توجه به شرایط فیزیکی بیمار توسط پروتزیست تعیین میشود. اما به طورکلی اختلاف 1 تا 2 سانتیمتری را میتواند شرایط مناسب برای دریافت پروتز پا در نظر گرفت.
در مورد شرایط مناسب عضلات در اندام قطعشده، علاوه بر برنامههای فیزیوتراپی، کاردرمانی، تمرین درمانی و… استفاده هرچه سریعتر از پروتز زیر زانو به حفظ قدرت و هماهنگی عضلات کمک شایانی میکند. اما مهمتر آن تأثیری است که تحرک مجدد به وسیله پروتز، بر عضلات اندام مقابل و همچنین عضلات ستون فقرات میگذارد.
با استفاده از پروتز پا زیر زانو، تقسیم وزن تا حدود زیادی مشابه حالت نرمال بین دو اندام صورت میگیرد و همین مسئله باعث کاهش آسیب محتمل به عضلات اندام مقابل و همچنین ستون فقرات میشود. این فرایند همچنین در حفظ سلامت ساختارهای استخوانی و مفصلی علیالخصوص در اندام مقابل بسیار مؤثر است.
دریافت پروتز پا و شروع مجدد فعالیت های حرکتی به علت استقلالی که به فرد باز میگرداند میتواند از نظر روانی، بار مثبتی برای فرد دچار قطع عضو داشته باشد.
هرگز وقت را هدر ندهید:
دقت کنید که تعویق دریافت پروتز پا زیر زانو کار اشتباهی است؛ اما دریافت پروتز (به شکلی که اکنون در ایران ارائه میشود) پیش از زمان مناسب، کاری است بهمراتب غلطتر. بهتر است درزمینهٔ زمان مناسب برای دریافت پروتز پا در اولین زمان ممکن با یک متخصص پروتزیست در کلینیکهای ارتز و پروتز(ارتوپدی فنی) مشورت کنید.
خوب در ادامه همراه ما باشید تا با دریافت توضیحات کامل تمام مراحل یعنی از شروع تا پایان دریافت پروتز را بهتر درک کنید
فرایند دریافت پروتز زیر زانو در کلینیک های ارتوپد فنی!
- قالبگیری پروتز زیر زانو به شیوه رایج با استفاده از باند گچی سخت انجام میشود.
- در مرحله بعدی قالب به وسیله گچ پر میشود و بدین صورت یک نمونه گچی از پای فرد قطع عضو ایجاد میشود.
- مواد ریزی مرحله بعدی در فرایند ساخت سوکت است. در این مرحله در صورت لزوم قطعاتی برای اتصال سایر قسمتهای پروتز پا در سوکت تعبیه میشود.
- بعد از آماده شدن سوکت، مونتاژ قطعات متناسب با انتخاب مددجو و همچنین تشخیص پروتزیست صورت میگیرد.
- بعد از مراجعه بیمار تنظیم نهایی قطعات روی پای مددجو و در حین حرکت صورت میگیرد.
- در این مرحله مددجو آموزشهای لازم برای استفاده از پروتز را نظیر چگونگی عبور از راهپله، سازگاری با سطح شیبدار و… دریافت میکند.
- بعد از چند جلسه تمرین و نهایی شدن پروتز پا مراحل زیبایی روی پروتز اعمال میشود و این عملاً آخرین مرحله در دریافت یک پروتز پا زیر زانو است.
توضیحات قالبگیری:
اگر استامپ (باقی مانده عضو) در شرایط مناسب باشد، در حین قالبگیری پروتز زیر زانو نقاط حساس و کلیدی علامت گذاری میشود تا در مراحل بعدی ملاحضات لازم اعمال شود. شیوه های جدیدی برای انجام قالبگیری مثل ساخت پروتز پا با اسکن سه بعدی وجود دارد. البته این روش ها عموما برای کیس های عادی استفاده میشود و محدودیت هایی دارد. مزیت استفاده از اسکنر ها عدم اصلاح دستی و تا حدودی کاهش زمان اصلاح قالب برای پروتزیست است.
توضیحات مرحله ی پر کردن گچ:
- پروتزیست با توجه به اندازه گیری ها و نقاط کلیدی که در حین قالب گیری پروتز زیر زانو مشخص کرده، تغییراتی را روی قالب گچی اعمال میکند.
- گاها از روی قالب گچی به وسیله باند گچی یک قالب دیگر با لایه های بیشتر گرفته میشود. در واقع این قالب نمونه گچی سوکت نهایی فرد است که قرار است ساخته شود.
- این سوکت گچی را بیمار به کمک جک قالبگیری پرو میکند. در پرو قالب گچی میتوان مشکلات احتمالی را پیش بینی و از وقوع آنها پیشگیری کرد.
- اما نکته جالب توجه اینجاست که در مورد کیس های زیر زانو به علت فرم ساده و رایج تر بودن عموما از این مرحله برای کاهش هزینه های بیمار صرف نظر میشود.
توضیحات مرحله تعبیه ی سوکت:
مواد ریزی مرحله بعدی در فرایند ساخت سوکت است. در این مرحله در صورت لزوم قطعاتی برای اتصال سایر قسمت های پروتز پا در سوکت تعبیه میشود.
توضیحات مرحله ی مونتاژ قطعات:
تنظیم اولیه قطعات به وسیله لیزرهای شاقولی و براساس شاخصه های کلی انجام میشود. بعد از مراجعه بیمار، تنظیم نهایی قطعات روی پای او و در حین حرکت صورت میگیرد.
- مچ پا: به طور معمول، مفصل مچ پا در پروتز زیر زانو از آلومینیوم و فیبر کربن ساخته شده است که به آن قدرت و انعطاف فراوانی می دهد. شما نباید با مچ پا که وزن را تحمل می کند، مشکلی داشته باشید. پیچهایی که در مچ پا قرار میگیرند به شما این امکان را میدهند که زاویه آن را تغییر دهید، بنابراین میتوانید فعالیتهای متعددی را انجام دهید.
- ساق پا: ساخته شده از فیبر کربن و پلاستیک، پا باید به بدن شما قالب بزند. شما از آستری استفاده می کنید که پای شما را در آغوش می گیرد و در پایین آستر یک پیچ است که به پروتز پا متصل می شود. پیچ پا را ایمن نگه می دارد.
- پا: پا انواع مختلفی دارد، برخی شبیه به پای واقعی و برخی دیگر مانند قلاب هستند. گزینه دوم برای دویدن بهترین است. شما می توانید یک پا در اندازه کفش خود داشته باشید، که تضمین می کند که می تواند وزن شما را چه در حالت ایستاده و چه در حال حرکت، تحمل کند.
لاینر یا سافت سوکت فومی در پروتز پا؟
علاوه بر سوکت سخت یک ساختار نرم و منعطف در زیر آن استفاده میشود. این ساختار نرم میتواند از جنس پلی فوم باشد و یا بصورت جوراب های ژلی (لاینر) تعبیه شود. نوع فومی آزادی عمل بیشتری را برای تغییرات به پروتزیست میدهد و همچنین قیمت پایین تری برای مراجع دارد.
در مقابل جوراب های ژلی استفاده شده در پروتز زیر زانو امکان تطابق کمتری در صورت لاغر تر شدن اندام دارند. مزیت جوراب های ژلی عبارتند از؛
- کاهش سریع تر ادم
- افزایش حس عمقی
- وجود سیستم تعلیق قفل دار و…
هرچند جوراب های ژلی نوع به روزتری از پروتز را در اختیار مراجع قرار میدهد اما به علت هزینه بالاتر، حداقل برای پروتز اول که کاهش حجم اندام خیلی سریع انجام میشود، از آنها استفاده نمیشود و پروتز فومی جایگزین میشود.
باید چه انتظاراتی از پروتز پا داشت؟
- انتقال وزن اولین شاخصه ای است که در پروتز پا باید مد نظر داشت.
- تعلیق دومین انتظاری است که باید از پروتز پا داشت.
- متناسب با نوع پنجه انتظار حرکتی که ار پروتز پا میتوان داشت متفاوت است این موضوع را در مقاله دیگر بررسی کردیم که در صورت علاقه میتوانید آن را از اینجا مطالعه کنید.
توضیحات انتقال وزن:
انتقال وزن اولین شاخصه ای است که در پروتز زیر زانو باید مد نظر گرفته شود. این مساله ساده به نظر میرسد اما برای پروتزیست و مددجو بسیار چالش بر انگیز است. انتقال وزن از انتهای استامپ به دلایلی از جمله ساختارهای تیز استخوانی باقی مانده، عدم ثبات پوستی در ناحیه انتهایی استامپ که محل بخیه هاست و… بطور کامل امکان پذیر نیست. عمده وزن از ناحیه زیر کشکک تحمل میشود.
تماس کامل پوستی هم میتواند در انتقال بخشی وزن موثر باشد اما باید دقت کرد فشار بیش از حد باعث زخم نشود و همچنین نقاط حساس از تماس دور بمانند.
توضیحات تعلیق در پروتز زیر زانو:
تعلیق دومین انتظاری است که باید از پروتز پا زیر زانو انتظار داشت. تعلیق به زبان ساده یعنی تمهیدات صورت گرفته تا پروتز حین حرکت روی پای بیمار بماند و در نیاید. در نمونه های فومی عمده تعلیق به کمک شاخصه های استخوانی ناحیه زانو انجام میشود.
توضیحات لاینر:
در لاینر علاوه بر استفاده از شاخصه های استخوانی (که در این مدل کمرنگ تر هم میشود) در انتهای جوراب یک پیچ تعبیه میشود. در مقابل در انتهای سوکت قفلی تعبیه شده که با این پیچ جفت شده و تعلیق مد نظر ما را اعمال میکند. علاوه بر فرم های کلی تعلیق استفاده از زانو بند، جورات های نگهدارنده سیلیکونی یا کشی نیز میتوانند سیستم تعلیق را تقویت کنند. البته با توجه به هدف کاهش هرچه بیشتر وزن پروتز تا حد ممکن این ساختار ها به پروتز اضافه نمیشود.
سخن پایانی:
برای ساخت پروتز پا زیر زانو و انواع پروتز پا و دست می توانید از خدمات کلینیک ما استفاده کنید که شرایط نقدی واقساطی آن به مددجویان کمک می کند تا از داشتن پا مصنوعی با هر شرایط مالی بی نیاز باشند.
سوالات متداول
قیمت پروتز پا بر چه اساسی تعیین می شود؟
اصولا قیمت پروتز پا بر اساس قطعات بکار رفته در پروتز تعیین می شود
من فقط میخواهم قالب را عوض کنم آیا می توان از قطعات قبلی استفاده کنم؟
بله قطعات قبلی قابل استفاده است.
ساخت پروتز پا چه مقدار طول می کشد؟
زمان تقریبی بین 1 تا 2 هفته طول می کشد. می توان زود تر از این زمان هم پروتز را آماده کرد. اما دقت کار کمتر می شود.
چرا پروتز پا دراصفهان با پروتزکار؟
تنها پروتز پا تخصصی اصفهان کلینیک ارتوتک است که 10 سال سابقه کاری دارد
1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
[…] اطلاعات بیشتر به مقاله ی پروتز زیر زانو مراجعه […]